matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie liniowe z jedną niewiadomą
nika:
Sprawdz, które spośród liczb 3, −6, 9, −12 są pierwiastkami równania : a) 3(1−x )−5 =8−2(x−1),
8x
b)
+35=59,
3
c) (3−x)
2
=(x−2) (x+2) −5,
x+2
3−x
x
d)
+
=
4
3
−3
8 lut 18:54
on:
wystarczy podstawic za x te liczby i sprawdzic czy sie zgadza rownanie
8 lut 19:04
dfgg:
2+2
27 lut 18:01