Pierwiasrki
Adaa: Jak to policzyć?
( √2−√3 − √2+√3 )2 ?
7 kwi 14:42
piotr: 2−√3−2√4−3+2+√3=
7 kwi 15:52
ford:
(√2−1,73−√2+1,73})2 ≈ (√0,27−√3,73)2 ≈ (0,52−1,93)2 = (−1,41)2 ≈ 1,99 ≈ 2
7 kwi 18:27
gość:
nie tak

wzory skróconego mnożenia się kłaniają
(
√2−√3 −
√2+√3)
2 =
(
√2−√3)
2 − 2
√2−√3*
√2+√3 + (
√2+√3)
2 =
2−
√3 − 2
√(2−√3)(2+√3) + 2+
√3=
4 − 2
√4−3 = 4−2
√1 = 4−2*1=2
7 kwi 18:50
ford:

to zazwyczaj są zadania zamknięte abcd, pokazuję sposób jak można obejść te wzory i
(kalkulatorem) to policzyć
7 kwi 18:58