Trygonometria Aksjomat
Grzechu: zad1 Udowodnij że sin2α*cosα − cos2α*sin3α = −cos4α*sinα
zad 2 Oblicz sin2α/cosα + cos2α/sinα, jeśli sinα*cosα = 1/3 gdzie α jest kątem ostrym.
7 kwi 13:51
pomoc drogowa:
1) skorzystaj ze wzoru:
| | 1 | |
sinαcosβ = |
| [sin(α+β)+sin(α−β)] |
| | 2 | |
2) Sprowadź do wspólnego mianownika, a następnie skorzystaj z danej
oraz jedynki trygonometrycznej
7 kwi 14:12
Grzechu: 1) nie wychodzi mi
2) zostaje mi 3(sin3α + cos3α)
Rozumiem że nie można mieć gotowca i wgl, ale trochę za szczątkowe informacje jak dla mnie.
7 kwi 14:57
Grzechu: 1 już znalazłem podpowiedz, skończone. 2 dalej nie wiem
7 kwi 15:02
iteRacj@: długi sposób, pewnie jest krótszy
| | 1 | |
zad. 2/ sin α*cos α = |
| → sin α≠0 i cos α≠0 |
| | 3 | |
| | 2 | | 5 | |
sin2α+cos2α+2sin α*cos α = 1+ |
| (sin α+cos α)2= |
| i α∊(0o,90o) → |
| | 3 | | 3 | |
| sin2α | | cos2α | | 1−cos2α | | 1−sin2α | |
| + |
| = |
| + |
| = |
| cos α | | sin α | | cosα | | sin α | |
| | 1 | | 1 | | 1−sin α*cos α | | 1−sin α*cos α | |
= |
| −cos α+ |
| −sin α= |
| + |
| = |
| | cos α | | sin α | | cosα | | sin α | |
| 2 | | 2 | | 2 | | sin α+cos α | |
| + |
| = |
| * |
| = |
| 3cosα | | 3sin α | | 3 | | sin α*cos α | |
7 kwi 15:18
Grzechu: Dziekuję
7 kwi 17:19