matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trójkąt
Kasia:
W trójkącie ABC: |AC|=b, |AB|=c i |∡BAC|=α poprowadzono dwusieczną kąta BAC,która przecięła bok BC w punkcie D wiedząc,że |AD|=d
α
d(b+c)
wykaż,że cos
=
2
2bc
7 kwi 13:16
Eta:
1/ przejrzysty rysunek zgodny z treścią zadania
1
2/ P(ABC)=
bc*sinα
2
1
1
P
1
=
dc*sin(α/2) i P
2
=
db*sin(α/2)
2
2
P(ABC)=P
1
+P
2
i sinα= 2sin(α/2)*cos(α/2) zatem 2bcsin(α/2)cos(α/2)= d(b+c)sin(α/2)
d(b+c)
cos(α/2)=
2bc
=======================
c.n.w.
7 kwi 13:39
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick