Parametry, pierwiastek, Horner
matma: Dla jakich wartości parametrów a,b,c liczba r jest trzykrotnym pierwiastkiem wielomianu W(x)
jesli:
W(x) = x5 − 3x4 + ax3 + bx2 + cx − 1, r=1
Czy mógłby ktoś mi to dokładnie policzyć z Hornera? Krok po kroku?
7 kwi 13:13
ICSP: Nie lepiej pochodną ?
w(1) = 0
w'(1) = 0
w''(1) = 0
w'''(1) ≠ 0
7 kwi 13:18
Eta:
2 sposób
W(x)=(x−1)3(x2+Ax+B) −1*B=−1 ⇒ B=1
W(x)=(x−1)3(x2+Ax+1)
W(x)=(x3−3x2+3x−1)(x2+Ax+1)=x5+Ax4+x3−3x4−3Ax3−3x2+3x3+3Ax2+3x−x2−Ax−1
W(x)=x5+(A−3)x4+(4−3A)x3+(3A−4)x2+(3−A)x−1
i W(x)=x5 −3x4 +ax3 + bx2 + cx −1
to A−3=−3 ⇒A=0 4−3A=a ⇒a=4 3A−4=b ⇒ b= −4 3−A=c ⇒ c=3
Odp: a=4, b=−4, c=3
==================
7 kwi 16:22