Narysować na płaszczyźnie zespolonej zbiory spełniające następujące warunki.
mistrzuniobartex: 1) |z−2−i|=2|z+1−i| Odp. (x+2)
2+(y−1)
2=4
2) |z|+ re z<1 odp. x=<0,5 i y
2<1−2x
3) |z−1|=|z−(−1+i)| odp. y=2x+0,5
Bardziej niż o rysunku( chociaż nimi tez nie pogardzę) prosiłbym jak to rozpisywać aby dostać
się
do tych odpowiedzi.
7 kwi 12:06
mistrzuniobartex: Poproszę o jakieś wskazówki.
7 kwi 20:17
Basia:
ad.1
z = x+y*i
|z−2−i| = |x+y*i−2−i| = |(x−2)+(y−1)*i| = √(x−2)2+(y−1)2
|z+1−i| = |x+y*i+1−i| = |(x+1)+(y−1)*i| = √(x+1)2+(y−1)2
i masz
√(x−2)2+(y−1)2 = 2√(x+1)2+(y−1)2 /()2
(x−2)2+(y−1)2 = 4(x+1)2 + 4(y−1)2
x2−4x+4 + y2−2y+1 = 4x2+8x+4+4y2−8y+4
3x2+12x+3y2−6y +3 = 0 /:3
x2+4x+y2−2y+1 = 0
(x+2)2−4+(y−1)2−1+1=0
(x+2)2+(y−1)2 = 4
okrąg S(−2;1) r=2
pozostałe podobnie
7 kwi 20:30
Basia:

ad.2
z = x+y*i
|z|+re(z) =
√x2+y2+x
czyli
√x2+y2+x < 1
√x2+y2 < 1−x
a ta nierówność ma rozwiązanie ⇔
druga nierówność ma rozwiązanie ⇔ 1−2x>0 ⇔ 1>2x ⇔ x<0,5
ostatecznie mamy
rusujemy wykres funkcji y =
√1−2x i wykres funkcji y= −
√1−2x
zaznaczamy czerwony obszar
7 kwi 20:45
Basia: trzecie jest łatwe; spróbuj sam
7 kwi 20:46
mistrzuniobartex: Dzięki. Już widzę o co chodzi.
8 kwi 15:04