obliczenie pochodnych x/y
xiko: Witam, mam do obliczenia pochodną po X oraz po Y.
| | y−x | |
I nasuwa mi się pytanie, czy te pochodne będą takie same i będą wynosić |
| ? |
| | Y2 | |
Kalkulator od pochodnych w internecie mi pokazuje, że pochodna będzie wynosić
Czy mógłby ktoś powiedzieć jak to obliczyć?
7 kwi 11:52
xiko: i też kolejne pytanie, bo widzę, że nie odpisałem, a edytować nie mogę.
Jak to obliczyć?
7 kwi 11:56
Blee:
zacznijmy od tego −−− czy zapis jest poprawny?
załóżmy, że tak
| | x | | 1 | |
zauważ, że f(x) = |
| jest to funkcja zmiennej x ... więc pochodna f'(x) = 1* |
| |
| | y | | y | |
ponieważ niewiadomą y traktujesz jako
STAŁĄ
| | x | |
natomiast mając f(y) = |
| , to tutaj x jest traktowane jako stała (jakiś parametr), więc |
| | y | |
drugi wpis −−− tam masz podane POCHODNE funkcji, omyłkowo czy też nie?
7 kwi 12:35
xiko: Omyłkowo, trzeba policzyć pochodne.
Obliczyłem, wychodzi :
7 kwi 14:40
Blee:
Jak juz wczesniej napisalem. Pochodna jest funckji JEDNEJ ZMIENNEJ. Druga zmienna traktujesz
jako stala, np. Tak jakby to bylo π
7 kwi 17:11