Funkcje wykładnicze.
piotrovvicz: Punkty B i C należą do wykresu funkcji f. Oblicz b i c.
| | 1 | |
a) f(x) = 2x, B (b, |
| ), C (c, 3√4) |
| | 8 | |
| | 3 | | 4 | |
b) f(x) = ( |
| )x, B (b, |
| ), C (c, 1). |
| | 4 | | 3 | |
7 kwi 09:00
Ajtek:
Szukamy współrzędnej x punktu B w podpunkcie a.
f(x)=2
x i B(b;1/8) ⇒ współrzędne punktu B x=b i y=1/8 podstawiamy do wzoru:
2
−3=2
b ⇒ b=−3
Pozostałe analogicznie.
7 kwi 09:26
piotrovvicz: Dobrze, rozumiem. Ale mam problem z C(c, 1) w podpunkcie b). Napisałem tylko, że:
i dalej nie wiem co robić
8 kwi 08:36
the foxi:
c=log341=0
8 kwi 08:39
piotrovvicz: Dobrze, dziękuję
8 kwi 08:56