L'Hospital
Adam: Witam, mam obliczyć taką granice
lim dąży do ∞ (sin6x/x) mogę obliczyć z reguły L'Hospitala ?
7 kwi 07:32
aniabb: i tak nie pomoże bo pochodną z sin jest cos
7 kwi 07:35
Adam: No jest cos ,ale granice chyba i tak wyjdzie 0
7 kwi 07:39
aniabb: teraz wychodzi 0 potem będzie od −1 do +1
7 kwi 07:44
aniabb: a dokładniej od −6 do 6

do hospitala musisz mieć i na górze i na dole
∞ 
a tu nie masz
7 kwi 07:48
Adam: Jak to rozwiązać
7 kwi 08:08
Adam: ale na górze jest 0 a na dole 0 [0/0]
7 kwi 08:09
aniabb: to do nieskonczonosci czy do 0? zdecyduj się..
7 kwi 08:15
aniabb: jak do zera to masz gotowca ze lim x→0 sinx/x = 1
wiec u Ciebie sin(6x)/x = 6sin(6x)/(6x) = 6
7 kwi 08:17
Mila:
| | 1 | |
sin(6x) − funkcja ograniczona natomiast |
| →0, zatem całość dąży do 0. |
| | x | |
7 kwi 20:36