Oblicz długości boków tego prostokąta DEFG, którego pole jest największe.
Mikolaj123:

Dany jest trójkąt równoramienny ABC o podstawie AB długości 6 i ramionach AC i BC takich, że
|AC|=|BC|=5. Rozważamy wszystkie prostokąty DEFG wpisane w trójkąt ABC w taki sposób,że na
ramieniu AC wybrano punkt G, a na ramieniu BC punkt F tak by bok GF był równoległy do podstawy
danego trójkąta oraz by bok DE prostokąta był zawarty w podstawie tego trójkąta.
Oblicz długości boków tego prostokąta DEFG, którego pole jest największe.
Pomóżcie proszę ! Doszedłem jedynie do wyznaczenia wzoru na długości boków mniejszych
prostokątów,z których
jest zbudowany ten duży prostokąt (3−x) i (4−y).
Eta:

1/ h=4
z podobieństwa trójkątów ABC i FGC z cechy (kkk)
6 | | 4 | |
| = |
| ⇒ y=6−1,5x , x∊(0,4) |
y | | 4−x | |
P(DEFG)=x*y
P(x)= x(6−1,5x) = −1,5x
2+6x −−− parabola ramionami do dołu więc funkcja osiąga maksimum
| −6 | |
dla odciętej wierzchołka czyli dla xmax= |
| = 2 to ymax=6−3=3 |
| −3 | |
Odp: x=2 , y=3
===========