W dziedzinie liczb zespolonych rozwiązać równanie.
mistrzuniobartex: z2−3z+3+i=0 Rozw. z=1+i drugie : z=2−i Ma ktoś pomysł jak sprytnie to obliczyć aby nie bawić
się w podstawianie za z. Wtedy wychodzi wielomian do czwartej potęgi i robi się klops.
6 kwi 20:58
Mila:
z
2−3z+3+i=0
Δ=9−4*(3+i)=9−12−4i=−3−4i=(1−2i)
2
| | 3−1+2i | | 3+1−2i | |
z1= |
| lub z2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
z=1+i lub z=2−i
6 kwi 21:11
PW: Δ=9−4(3+i)=−3−4i=(1−2I)
2,
√Δ=1−2i (bierzemy jeden z możliwych pierwiastków)
| | 3−1+2i | | 3+1−2i | |
z1= |
| =1+i, z2= |
| =2−i |
| | 2 | | 2 | |
6 kwi 21:22
mistrzuniobartex: Dziękuje ślicznie!
6 kwi 21:24