Określ dziedzinę i zbiór wartości funkcji
sinusprzezkosinusdajdwaminus: Określ dziedzinę funkcji f i wyznacz zbiór jej wartości, jesli: f(x)= −5x−5 / √x2+2x+1
Dziedzinę wyznaczyłem bez problemu to R− {−1}
Potem robię:
−5x−5 / √x2+2x+1 = )= −5x−5 / √(x+1)2 = −5x−5/ |x+1| = −5(x+1) / x+1 =−5
Jeśli robię źle, to gdzie tu jest błąd, a jesli dobrze, to czemu zbiór wartości = {−5,5}?
6 kwi 20:52
szymczyk: przeciez |x+1|=−(x+1) tez moze byc
6 kwi 21:01
sinusprzezkosinusdajdwaminus: A tak, faktycznie

Dziękuję
6 kwi 21:12