monotoniczność i ekstrema lokalne
blacmass: zbadaj monotonicznosc i ekstrema lokalne funkcji
y=−6x3 −6x2 −2x +5
6 kwi 19:55
Jack:
1) dziedzina
2) pochodna
3) pochodna = 0 <−−ekstrema
4) f'(x) > 0 funkcja rosnie, f'(x) < 0 funkcja maleje
6 kwi 20:11
blacmass: wiem jak to sie robi ale mam błąd i chce żeby ktoś policzył i rozpisał
6 kwi 20:21
blacmass: pochodna wychodzi mi −182 −12x −2
przyrównuje do zera i liczę miejsca zerowe
Δ=0 wiec x=−b/2a 12/−36 = −1/3
a w odpowiedziach jest brak rozwiązań i że funkcja maleje w x E (−∞,∞)
6 kwi 20:23
aniabb: skoro Δ=0 i ta parabola zawsze jest smutna to to miejsce zerowe nie jest ekstremum a punkt
przegięcia i jest zawsze malejąca
6 kwi 22:33