trapez
mat: Ramię trapezu równoramiennego ma długość √26
Przekątne trapezu są prostopadłe i punkt ich przecięcia dzieli je w stosunku 3:2
Oblicz pole tego trapezu
W trapezie prostokątnym ABCD , w którym AB⊥BC
dwusieczne katów przy wierzchołkach A i D przecinają się w punkcie S należącym do boku BC
Wykaż,że |BS|=SC|
6 kwi 18:36
Qba:
W okręgu o środku O i promieniu 5 poprowadzono dwie równoległe cięciwy o długościach 6 i 8
Oblicz odległość między tymi cięciwami
6 kwi 18:39
Qba:
Przepraszam,że się podpinam pod zadania mat
Może i mnie ktoś od razu pomoże
6 kwi 18:40
aniabb:

4x
2+9x
2=26 więc x=
√2
a=6 b=4 h= 5
P=25
6 kwi 18:56
Krzysiek60 :

promien dzieli cieciwe na dwie rowne czesci i mas z trojkaty prostokatne
6 kwi 19:26
Eta:
1/
9x
2+4x
2=26 ⇒ x
2=2
6 kwi 19:31
Eta:

zad. Qba
jeszcze drugi przypadek
6 kwi 19:35
Eta:

zadanie 2/ dla
mat
1/ 2α+2β=180
o ⇒ α+β=90
o
to|<ASD|=90
o
poprowadź odcinek ES ∥AB
to ΔASE i DSE równoramienne o ramionach "c" zatem ES jest środkową w ΔASD
więc S jest też środkiem boku BC
zatem |BS|=|SC|
c.n.w
6 kwi 19:57