proszę o rozwiązanie
Anna: | 2 | |
na gałęzi hiperboli y = |
| gdzie x ∊ ( −∞,0) wyznacz taki punkt P którego odległość |
| x | |
od punktu A(1 ; −1) jest najmniejsza
6 kwi 17:53
Tadeusz:

napisz wzór na odległość punktów w funkcji od x i badaj
6 kwi 17:58
Anna:
| 2 | |
IAPI = √(x−1)2 + ( |
| + 1)2 |
| x | |
| x4 −2x3 +2x2 +4x +4 | |
IAPI = √ |
| |
| x2 | |
6 kwi 18:13
Anna: i dalej nie wiem może to nie tędy rozumowanie
6 kwi 18:14
aniabb: no i minimum pod pierwiastkiem to też minimum AP
6 kwi 18:15
aniabb: np. policz pochodną

tylko najpierw rozbij ten ułamek

będzie łatwiej
6 kwi 18:29