przekrój
Foka: Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt, którego jeden bok ma długość 6, a kąty przyległe
do tego boku mają miary 45 i 60 stopni. Przez prostą zawierającą dany bok poprowadzono
płaszczyznę nachyloną do płaszczyzny podstawy pod kątem o mierze 30 stopni i otrzymano
przekrój, który jest trójkątem. Oblicz pole otrzymanego przekroju.
6 kwi 17:44
6 kwi 17:47
Foka: *zapomniałam dodać, że pole otrzymanego przekroju=18(√3−1) można poprosić o rysunek, jak to w
ogóle wygląda i wskazówki jak liczyć to pole?
6 kwi 17:55
aniabb:

oo pomyliłam wtedy kąt
| | 6•6•2 | | 36 | |
P= |
| = |
| |
| | 2(1+√3) | | 1+√3 | |
6 kwi 17:56
aniabb: usuwając niewymierność z mianownika wyjdzie Twój wynik
6 kwi 18:00
Foka: Tak, to wiem

Resztę zadania też ogarnęłam, dziękuję
6 kwi 18:10