matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozkład na czynniki
szymczyk:
Rozłóż na czynniki pierwsze : 3x
3
− x
2
y +6x
2
y − 2xy
2
+ 3xy
2
− y
3
.
6 kwi 15:48
grzest:
3x
3
− x
2
y +6x
2
y − 2xy
2
+ 3xy
2
− y
3
= = x
2
(3x−y)+2xy(3x−y)+y
2
(3x−y)=(3x−y)(x
2
+2xy+y
2
)=(3x−y)(x+y)
2
.
6 kwi 15:57