Wyznacz miejsca zerowe funkcji
sinusprzezkosinusdajdwaminus: Funkcja f jest opisana za pomocą wzoru. Wyznacz miejsca zerowe tej funkcji (o ile istnieją).
Pamiętaj o określeniu dziedziny funkcji.
f(x) = x
2−2x−8 / |x−1|−3.
PROSZĘ O ROZWIĄZANIA BEZ UŻYCIA DELTY
6 kwi 15:33
6 kwi 15:37
sinusprzezkosinusdajdwaminus: Dziedzinę wyznaczyć potrafię. Z miejscem zerowym gorzej. W sensie rozpisałem licznik że to
x2−2x−1−9=0
x2−2x−10=0
i nie mam pojęcia co dalej
6 kwi 15:41
Tadeusz:
rozpatruj dwa przedziały wynikające z |x−1|
6 kwi 15:43
sinusprzezkosinusdajdwaminus: |x−1|−3>0
x−1−3>0 v x−1−3<0
x−4>0 v x−4<0
x>4 v x<4
6 kwi 15:47
Tadeusz:
to nie tak

Rozpatrz moduł
6 kwi 15:48
sinusprzezkosinusdajdwaminus: |x−1|>0 v |x−1|<0
x−1>0 v x−1<0
x>0 v x<0
6 kwi 15:51
Krzysiek60 : |x−1|−3=0
|x−1|=3 stad x−1=3 to x=4 lub x−1= −3 to x=−2
D
f= R\{−2, 4}
x
2−2x−8=0
{x
1+x
2= 2
{x
1*x
2= −8
Z tego mamy ze x
1= −2 i x
2=4 ( to obliczylem w pamieci
czyli funkcja nie ma miejsc zerowych
Witaj
===
6 kwi 15:56
sinusprzezkosinusdajdwaminus: Skąd wzięlismy to 2 i −8?
6 kwi 15:58
Krzysiek60 : Wzory Viete'a
6 kwi 15:59
sinusprzezkosinusdajdwaminus: Nie mielismy ich na zajęciach wprowadzonych
6 kwi 15:59
Krzysiek60 : No to
(x−1)2−9=0 ⇒(x−1)2=9
wiec jednyn z miejsc zerowych bedzie x1=−2 bo (−2−1)2=9 (−3)2=9
Kombinuj z drugim miejscem zerowym
6 kwi 16:07
Krzysiek60 : No co tak dlugo ?
6 kwi 16:10