zadanie z parametrem
kiedyszrozumiemmatme: Wyznacz wszystkie wartosci parametrow a, b (nalezacych do liczb rzeczywistych) dla których
rownanie x2−4x+a=0 ma dwa różne pierwiastki x1, x2 oraz równanie x2−36x+b=0 ma dwa różne
pierwiastki x3, x4 takie, że (x1, x2, x3, x4) jest ciągiem geometrycznym.\
A wiec ułożyłem warunki:
1) Δ1>0 Δ2>0
2) x1≠x2 x3≠x4
3)(x1, x2, x3, x4) − geometryczny
rozwiązałem pierwszy warunek, wyszło a<4 b<324
Jak wyznaczyć x1, x2, x3 oraz x4?
6 kwi 13:39
Tadeusz:
a=3
b=243
6 kwi 14:13
kiedyszrozumiemmatme: okej, a moge prosic o jakies wskazowki jak do tego dojsc?
6 kwi 14:14
Tadeusz:
skoro x
1, x
2, x
3 i x
4 mają stanowić ciag geometryczny to oznaczyłem je jako
x
1 x
1*q x
1*q
2 x
*q
3
dla pierwszego równania mamy
(x−x
1)(x−x
1q)=0
x
2−x*x
1*q−x*x
1+x
12q=0
x
2−x(x
1q+x
1)+x
12*q=0
x
1q+x
1=4 i tak dalej
6 kwi 14:23
kiedyszrozumiemmatme: dziekuje!
6 kwi 14:28
Tadeusz:
dalej poradzisz?
6 kwi 14:33
Tadeusz:
łatwiejszy sposób to nie bawienie sie postacią iloczynową a wprost ze wzoru na x1+x2
6 kwi 14:39
kiedyszrozumiemmatme: w sensie od razu wystartowac od podstawienia −b/a czyli w tym przypadku 4 lub 36?
6 kwi 14:48
Tadeusz: dokładnie

x
1+x
1q=4
x
1q
2+x
1q
3=36
6 kwi 15:05
kiedyszrozumiemmatme: dobra poddaje sie... cos nie wychodzi
| | 4 | |
w skrocie z tego pierwszego rownania wyliczylem ze x12q=4 ⇒ x= |
| |
| | x1q | |
z drugiego rownania (x−x
3)(x−x
4) wyliczylem x
2−36x+x
12q
5 , podstawilem x
i wyszedl taki demon: −x1
4q
7=16−144x
1q i nie mam pojecia co z tym zrobic
6 kwi 15:17
Tadeusz:
x1+x1q=4
q2(x1+x−1)=36 ⇒ q2=9 itd
6 kwi 15:34
kiedyszrozumiemmatme: dzieki
6 kwi 16:04