Suma liczb
Lukas P : Suma dwoch liczb wynosi 20
Suma kwadratow dwoch lczb wynosi 208 Jakie to liczby ?
Zauwazam ze jedna z liczb musi byc mniejsza od 10 dlatego ze 102+102=200
wiec zapiszse ja tak 10−x
Jak mam zapisac druga liczbe ? dziekuje
6 kwi 13:08
Jerzy:
x + y = 20 ⇔ y = 20 − x
x2 + y2 = 208 ⇔ x2 + (20 − x)2 = 208 ..... i teraz oblicz x.
6 kwi 13:10
Lukas P : Jerzy tak policze .
Mam zapisac jednak druga liczbe tak jak prosza w zadaniu .
6 kwi 13:17
Jerzy:
A jaka jest dokładna treść zadania ?
6 kwi 13:20
Lukas P : Jerzy taka jak zapisalem tylko poziom gimnazjum
Jest to zadanie Diofantosa
Dlatego zapytalem o druga liczbe
Jesli pierwsza 10−x to tak mysle druga 10+x
ale znowu 10+x+10−x=20 to nie wyjdzie dobrze
6 kwi 13:24
Lukas P : Suma kwadratow tych dwoch liczb ma byc
6 kwi 13:26
Jerzy:
Wychodzi dobrze: (10 − x) + ( 10 + x) = 20 , czyli ich suma wynosi 20 jak w treści zadania.
6 kwi 13:31
Lukas P : Ma byc 8 i 12
Z tego rownania wychodzi 20=20
6 kwi 13:36
Jerzy:
(10 − x)2 + (10 + x)2 = 208 ...... i z tego policz x .
6 kwi 13:37
Lukas P : OK.
6 kwi 13:44