POMOCY
asija: Wyznacz równanie prostej prostopadłej i równoległej do prostej l:y=2x+4 i przechodzącej przez
punkt P=(−3,2)
6 kwi 12:54
Jerzy:
równoległa: y = 2x + b
Teraz podstaw współrzedne punktu P i oblicz b
| | 1 | |
prostopadła: y = − |
| x + b |
| | 2 | |
i ..... jak wyżej.
6 kwi 12:55
asija: czyli :
2=−12*(−3)+b
6 kwi 13:04
Jerzy:
Tak.
6 kwi 13:05
asija: czyli dalej
2= −32+b
6 kwi 13:13
6 kwi 13:14
asija: 2+32=b
b=312
6 kwi 13:15
Jerzy:
| | 3 | | 3 | |
Makabra ! 2 = |
| + b ⇔ b = 2 − |
| = ? |
| | 2 | | 2 | |
6 kwi 13:16
asija: o matko. niewiem
6 kwi 13:20
Jerzy:
| | 3 | | 4 | | 3 | | 1 | |
2 − |
| = |
| − |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
6 kwi 13:21
asija: a skąd te 42
6 kwi 13:22
Jerzy:
Masz rzeczywiście poważne braki.
6 kwi 13:23