grzest:
Widzę, że trzeba wytłumaczyć ci to bardziej "łopatologicznie."

Korzystamy z oczywistego twierdzenia, które mówi że wystarczy aby jeden ze składników iloczynu
równy był zero aby całe wyrażenie równe było zero.
Każde z podanych przez ciebie dwóch równań jest iloczynem dwóch wyrażeń.
Układ równań będzie spełniony w następujących przypadkach:
1) x=0 i y=0 ⇒ wtedy pierwsze czynniki pierwszego i drugiego równania równe są 0,
2) x=0 i 2x
2+y
2−1=0 ⇒ pierwszy czynnik pierwszego i drugi czynnik drugiego równania równy
jest 0. Otrzymamy wtedy dwa rozwiązania: (0,1) i (0,−1),
3) y=0 i 2x
2+y
2−2=0 ⇒ pierwszy czynnik drugiego i drugi czynnik pierwszego równania równy
jest 0. Otrzymamy wtedy dwa rozwiązania: (1,0) i (−1,0),
4) 2x
2+y
2−1=0 i 2x
2+y
2−2=0. Te równania, po odjęciu stronami prowadzą do sprzeczności.
Ostatecznie otrzymujemy pięć par rozwiązań: (0,0)(0,±1)(±1,0).