calki
maurycy: Cześć, mam za zadanie policzyczyć całkę sin(x), 2*x+3, x*x+3 metodą prostokątów i trapezów.
Może ktoś mi powiedzieć jak to zrobić?
6 kwi 08:56
6 kwi 09:13
maurycy:
możesz mi to wytułumaczyc?
6 kwi 09:20
aniabb: h to krok całkowania..czyli o ile posuwasz się do przodu
f(x) to twoja funkcja do całkowania
f(x0+h/2) to wartość funkcji w połowie kroku
6 kwi 09:23
aniabb:

np całka od −2 do 8
wersja najprostsza
Twoje h to 10 = (8−(−2))
f(x
0+h/2) to f(−2+5)=f(3)=4,5
wynik to h•f(...) = 10•4,5 =45
6 kwi 09:27
aniabb: możesz podzielić na mniejsze kroki dlatego tam jest gwiazdka
6 kwi 09:28
maurycy: aaa, okej dzieki
6 kwi 09:28
aniabb:

np całka od −2 do 10
krok h=4
x
0=−2
f(x
0+h/2) to f(−2+2)=f(0)=3
x
1=x
0+h=−2+4=2
f(x
1+h/2) to f(2+2)=f(4)=5
x
2=x
1+h=2+4=6
f(x
2+h/2) to f(6+2)=f(8)=7
całka = 4•f(0) + 4•f(4) + 4•f(8) = 4•3+4•5+4•7 = 60
więcej bo dla uproszczenia wzięłam większy kawałek
6 kwi 09:37
maurycy: dziekuje Ci bardzo!
6 kwi 09:52
6 kwi 11:12
Jerzy:
9:37 .... przecież masz sumę pól trzech prostokątów.
6 kwi 11:21
maurycy: czyli po prostu aniabb sobie przyjęła za n=3, tak?
6 kwi 11:42
Jerzy:
Tak, podzieliła obszar na trzy prostokąty, a każdy z nich ma podstawę: dx = 4
6 kwi 11:49
maurycy: chociaz teraz sie zastanawiam... na stronie jest calka oznaczona, wiec to n jest chyba
niepotrzebne?
6 kwi 11:54
Jerzy:
A wiesz czym się różni całka nieoznaczona od całki oznaczonej ?
6 kwi 11:58
maurycy: całka oznaczona jest na przedziale
6 kwi 12:10
Jerzy:
Ale konkretniej.
6 kwi 12:10
maurycy: to nie mam pojecia o co chodzi.
6 kwi 12:21
Jerzy:
Całka nieoznaczona to rodzina funcji pierwotnych dla funkcji podcałkowej
( jest ich nieskończenie wiele, bo różnią się o stałą ), natomiast całka oznaczona,
to jest już konkretna liczba.
6 kwi 12:27
maurycy: No tak, ale to nie rozumiem dlaczeog pytasz
6 kwi 15:25
Jerzy:
W związku z Twoim pytaniem 11:54
6 kwi 15:32