ostrosłup
szymczyk: O ostrosłupie trójkątnym ABCO wiadomo, że ∡AOB + ∡BOC + ∡COA> π. Wykazać, że każda z krawędzi
OA, OB i OC ma długość mniejszą niż połowa obwodu trójkąta ABC.
6 kwi 08:53
Bejtsefer: Zał. α,β,γ ≥ 60°; α= x+ α − x
c÷sin α ≥ |OA|÷sin (α+x) = c÷ sin α
|OA|= c(cos x + tg α)
x∊ (0, 60)
cos x + tg α ≥ 3√3÷2
|OA| ≥3c√3÷2sinα = 3c
Podobnie jest dla boku b podstawy ostrosłupa:
|OA| ≥ 3b
2|OA| ≥ 3c + 3b
|OA|≥ 1,5b +1,5c >(a+b+c) ÷2, bo b+c >a
To samo dotyczy boków |OB| i | OC|
9 kwi 17:35