liczby
szymczyk: | | a2+b2−c2 | | a2+c2−b2 | | c2+b2−a2 | |
Liczby a,b,c spaełniają równość |
| + |
| + |
| =1. |
| | 2ab | | 2ac | | 2cb | |
Wykaż że jeżeli wartość jednego z ułamków w równaniu wynosi −1 to wartość każdego z
pozostałych dwóch to 1.
Wyglada to jak tw cosinusów, ale nie wiem jak to wykorzystać.
6 kwi 08:20
Blee:
Bez utraty ogolnosci:
Z tego wynika ze:
a
2+b
2 −c
2 = −2ab
(a+b)
2 = c
2
Czyli:
c = +/− (a+b)
Podstawiasz do pozostalych ulamkow.
6 kwi 08:33
Blee:
Do drugiego ulamku polecam podstawic:
b2 = (c−a)2
A do trzeciego analogicznie:
a2 = (c−b)2
6 kwi 08:36
szymczyk: dziekuje
6 kwi 08:46