kombinatoryka mógłby mi ktoś to wytłumaczyć proszę
Esa: Na ile sposobów możemy w 5 szufladkach rozmieścić 10 kul niebieskich, 15 kul czerwonych
i 20 kul zielonych,
• b) tak aby w każdej szufladce było przynajmniej tyle kul czerwonych co niebieskich i
przynajmniej
tyle zielonych co czerwonych
6 kwi 01:38
Pytający:
b)
Z treści można wydedukować, że masz do rozmieszczenia:
10 trójek (niebieska + (czerwona + zielona))
5 par (czerwona + zielona)
5 pozostałych kul zielonych
Dla szuflad rozróżnialnych mamy więc:
| | | | | | | |
= | =1001*1262 rozmieszczeń. |
| | |
| | | | | |
Przykładowo | = | to liczba sposobów, na jakie możemy rozmieścić te 10 trójek |
| | | |
do 5 szuflad.
Jest to 10−elementowa kombinacja z powtórzeniami zbioru 5−elementowego (wybieramy 10 szuflad z
5, szuflady mogą się powtarzać).
Jest to też liczba rozwiązań całkowitych równania:
x
1+x
2+x
3+x
4+x
5=10, x
i≥0 // x
i to liczba trójek w i−tej szufladzie
Być może bardziej obrazowo: mamy 10 trójek (10 torebek z 3 kulkami (niebieska+czerwona+zielona)
w każdej torebce) i mamy też 4 patyczki. Mamy 14 przegródek ustawionych w jednej linii. Teraz
| | | |
wybieramy | przegródek, do których wrzucamy patyczki (po jednym do każdej). Do reszty |
| | |
przegródek wrzucamy po 1 trójce (torebce z trzema kulkami). Takie rozmieszczenie jednoznacznie
odwzorowuje rozmieszczenie trójek w szufladach: wszystkie trójki z przegródek aż do pierwszego
patyczka wrzucamy do pierwszej szuflady, kolejne trójki aż do drugiego patyczka do drugiej
szuflady, itd.
Analogicznie możemy rozmieścić pary kulek (czerwona + zielona) i 5 pozostałych kul zielonych.
Wszystko mnożymy, bo przykładowo dla danego rozmieszczenia trójek i par, różne rozmieszczenia
pozostałych kul zielonych zmieniają jak rozmieszczona jest całość.
6 kwi 13:50
Esa: skoro jest to kombinacja z powtórzeniami to dlaczego od k odejmujemy 1
skoro we wzorze mamy k+n−1 (po) k.
A nie k+n−1 (po) k−1
6 kwi 17:18
Pytający:
"Jest to 10−elementowa kombinacja z powtórzeniami zbioru 5−elementowego (wybieramy 10 szuflad z
5, szuflady mogą się powtarzać)."
Czyli k=10, n=5.
6 kwi 17:44