stereometria aksjomat
matmajestsuper: W sześcian wpisano kulę, w którą wpisany jest drugi sześcian.
Oblicz stosunek objętości sześcianu większego do objętości sześcianu mniejszego.
W odpowiedziach jest 3√3, a mi wychodzi 2√2, wkradł się błąd w książce czy coś przeoczyłam?
Vwiekszego szescianu = a3
Vkuli = 43 * π * (a2)3
Vmniejszego szescianu = (a*√22)3
stosunek = a3a3*2*√2 * 8 = 2* √2
6 kwi 01:03
Adamm: w odpowiedzi jest poprawnie
1. objętość kuli policzona niepotrzebnie
2. objętość mniejszego sześcianu jest równa (a/√3)3
6 kwi 01:13
matmajestsuper:

czemu objętość kuli jest policzona nieprawidłowo? bok sześcianu jest równy a, a więc promień
jest równy
a2
6 kwi 01:22
matmajestsuper:

i skoro średnica kuli jest równa a, a wpisujemy do niej sześcian, to a = b
√3
czyli b=
a*√22
6 kwi 01:26
matmajestsuper: *edit, przeczytałam nieprawidłowo,zamiast niepotrzebnie
6 kwi 01:27
Eta:
Duży sześcian o krawędzi a=2R
ma objętość V1=8R3
mały sześcian o krawędzi b
gdzie b√3=2R ⇒ b=2R/√3
ma objętość V2=8R3/3√3
to V1/V2= 3√3
===========
6 kwi 01:30
matmajestsuper: dziękuję za rozwiązanie

ale czemu b√3=2R ⇒ b=2R/√3?
nie powinno być b√2=2R ⇒ b=2R/√2?
(zrobiłam błąd o 1:26)
6 kwi 09:26
matmajestsuper: bierzemy przekątną sześcianu zamiast jego podstawy?
6 kwi 09:27
matmajestsuper: już rozumiem, dzięki za pomoc
6 kwi 09:32