matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Minimalna prędkość Pętla
Kali:
Witam, Potrzebuje rozwiązania zadania. Rys. 1 Jaką minimalną prędkość musi posiadać ciało (czerwona strzałka) aby przebyć bezpiecznie pętle.
5 kwi 23:26
aniabb:
na górze minimum
mv
2
=mg
R
v
2
=gR + aby się wznieść
mv
o
2
mv
2
=mg2R +
2
2
v
o
2
=4gR+gR v
o
=
√
5gR
5 kwi 23:33