√3 | sinα | |||
Kąt α jest ostry oraz cosα = | . Oblicz wartość wyrażenia | + | ||
3 | cosα |
cosα | ||
1+sinα |
sinα+sin2α+cos2α | 1+sinα | 1 | ||||
W= | = | = | ||||
cosα(1+sinα) | cosα(1+sinα) | cosα |
1 | ||
To skoro wyszło | to czemu nie 1√3 (wiem że samo √3 jest dobra odpowiedzią | |
cosα |
cosα | ||
cosα to jest to samo, co | ||
1 |
cosα | √3 | |||
z treści zadania wynika zatem, że | = | |||
1 | 3 |
1 | cosα | ||
to jest odwrotność | |||
cosα | 1 |
1 | 3 | |||
więc | = | |||
cosα | √3 |
3 | 3 | √3 | 3√3 | |||||
usuwamy niewymierność | = | * | = | = √3 | ||||
√3 | √3 | √3 | 3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |