Skarbonka
Krzysiek60: Ala rozbila skarbonke i policzyla ze bylo w niej 32zl
Monety byly takie 2zl 1 zl 50 groszy i 20 groszy
2zl bylo 2 razy mniej niz zlotowek
a 50 gr bylo 2 razy wiecej niz zlotowek
20 gr bylo 10
Ile bylo monet ?
5 kwi 22:03
Adamm:
2x+y+0,5z+0,2t=32
2x=y
2y=z
t=10
masz układ równań
5 kwi 22:12
Krzysiek60: Drugie zadanie
W skarbonce jest x 50−ciogroszowek i o 10 wiecej 20 to groszowek
Razem jest 14,60
Bylo tylko zapisac rownanie (ne rozwiazywac
zapisalem tak
| 1 | | 1 | | 1 | |
| x+ |
| * |
| x+10= 14,60 |
| 2 | | 2 | | 5 | |
5 kwi 22:14
Krzysiek60: czesc Adamm
To z 7 klasy ale ja mam klopot z zapisaniem tych groszy
5 kwi 22:15
Krzysiek60: To drugie bardziej pilne
5 kwi 22:18
iteRacj@: x*0,50+(x+10)*0,20=14,60
5 kwi 22:28
Krzysiek60: Dobry wieczor i dziekuje
5 kwi 22:32
iteRacj@: liczenie pieniędzy to dobre zajęcie

pozdrawiam
5 kwi 22:37