matematykaszkolna.pl
prawdopodobieństwo warunkowe Wolfff: Rzucono trzy kostki do gry. Jakie jest prawdopodobienstwo, ze chocby na jednej z nich wypadnie jedynka, jezeli wiadomo, ze na trzech kostkach byly rozne wyniki? Wiem że pewnie banalne ale jeżeli chodzi o RP to mam straszną pustkę w głowie. P(B) = 6*5*4=120 P(A)=6*5*1=30 i dalej nie wiem co z tym robić
5 kwi 21:21
Pytający: Jak się domyślam (a nie powinienem, wystarczyło napisać): Ω // rzut trzema kostkami A // choćby na jednej kostce wypadnie jedynka B // na trzech kostkach były różne wyniki |Ω|=63

nawias
6
nawias
nawias
3
nawias

|B|=
*3!=6*5*4 // wybór 3 z 6 możliwych wyników (znaczy ilości oczek) i uwzględnienie

możliwości ich wystąpień na różnych kostkach A∩B // choćby na jednej kostce wypadnie jedynka i na trzech kostkach były różne wyniki (czyli wypadła dokładnie jedna jedynka i jeszcze dwie różne ilości oczek)

nawias
5
nawias
nawias
2
nawias

|A∩B|=1*
*3! // jeden wynik to jedynka, 2 pozostałe wyniki wybieramy z 5 pozostałych

(poza jedynką) i uwzględniamy możliwości wystąpienia tych trzech wyników w różnych konfiguracjach na tychże trzech kostkach (123, 132, itp.) P(A|B) // prawdopodobieństwo, ze choćby na jednej kostce wypadnie jedynka, pod warunkiem, że na trzech kostkach były różne wyniki
 P(A∩B) 
|A∩B| 

|Ω| 
 |A∩B| 

nawias
5
nawias
nawias
2
nawias

1*
*3!

P(A|B)=

=

=

=

=
 P(B) 
|B| 

|Ω| 
 |B| 6*5*4 
 1 
=

2 
5 kwi 22:08
Wolfff: Dzięki wielkie! Właśnie ten zapis części wspólnej A i B mnie pokonał, jeszcze raz dzięki.
6 kwi 01:24