prawdopodobieństwo warunkowe
Wolfff: Rzucono trzy kostki do gry. Jakie jest prawdopodobienstwo, ze chocby na
jednej z nich wypadnie jedynka, jezeli wiadomo, ze na trzech kostkach byly
rozne wyniki? Wiem że pewnie banalne ale jeżeli chodzi o RP to mam straszną pustkę w głowie.
P(B) = 6*5*4=120
P(A)=6*5*1=30
i dalej nie wiem co z tym robić
5 kwi 21:21
Pytający:
Jak się domyślam (a nie powinienem, wystarczyło napisać):
Ω // rzut trzema kostkami
A // choćby na jednej kostce wypadnie jedynka
B // na trzech kostkach były różne wyniki
|Ω|=6
3
| | | |
|B|= | *3!=6*5*4 // wybór 3 z 6 możliwych wyników (znaczy ilości oczek) i uwzględnienie |
| | |
możliwości ich wystąpień na różnych kostkach
A∩B // choćby na jednej kostce wypadnie jedynka i na trzech kostkach były różne wyniki (czyli
wypadła dokładnie jedna jedynka i jeszcze dwie różne ilości oczek)
| | | |
|A∩B|=1* | *3! // jeden wynik to jedynka, 2 pozostałe wyniki wybieramy z 5 pozostałych |
| | |
(poza jedynką) i uwzględniamy możliwości wystąpienia tych trzech wyników w różnych
konfiguracjach na tychże trzech kostkach (123, 132, itp.)
P(A|B) // prawdopodobieństwo, ze choćby na jednej kostce wypadnie jedynka, pod warunkiem, że na
trzech kostkach były różne wyniki
| | P(A∩B) | | | | |A∩B| | | | |
P(A|B)= |
| = |
| = |
| = |
| = |
| | P(B) | | | | |B| | | 6*5*4 | |
5 kwi 22:08
Wolfff: Dzięki wielkie! Właśnie ten zapis części wspólnej A i B mnie pokonał, jeszcze raz dzięki.
6 kwi 01:24