kongruencje
Prosty: Jak rozwiązać kongruencje 3x≡4mod7 ?
NWD(3,7) = 1, a jak wyznaczyć e. odwrotny etc ... ?
5 kwi 21:00
Adamm:
7=2*3+1 ⇒ (−2)*3≡1 (mod 7) ⇒ 4*(−2)*3≡4 (mod 7)
i stąd x≡−8 (mod 7)
5 kwi 22:17
Prosty: okej dzięki wielkie ! czyli rozumiem ze wyznaczam element odwrotny = −2 i mnoże przez niego
równanie obustronnie ? a jeszcze chciałbym zapytać ze jesli NWD > 1 to wiem ze dziele strony
równania ale dlaczego wtedy też dziele wartość modulo ?
6 kwi 20:29
Prosty: na przykład równanie 9x ≡ 12 mod21
6 kwi 20:30
Adamm:
Jeśli chcesz się tego dowiedzieć, najlepiej skorzystać z definicji
9x ≡ 12 (mod 21) oznacza tyle co, istnieje taka liczba całkowita k że
9x=12+21k, czyli 3x=4+7k, czyli 3x ≡ 4 (mod 7)
6 kwi 23:28
Prosty: dzieki jeszcze raz
8 kwi 22:24
Prosty: ma ktoś pomysł jak rozwiązać taki układ kongruencji podstawiając je :
x ≡ 5 mod6
x ≡ 6 mod7
x ≡12 mod 13
11 kwi 23:02
Adamm:
Co znaczy "podstawiając" ?
11 kwi 23:03
Prosty: ze z pierwszego równania wiem ze x = 5 + 6n
i do drugiego 5 + 6n ≡ 6 mod7 i teraz nwm jak wyznaczyć n
11 kwi 23:08
Prosty: nie chce używać chińskiego tw o resztach
11 kwi 23:11
Pytający:
n,m,k,a,b∊ℤ
| | 1+7m | | 1+m | |
x=5+6n=6+7m ⇒ n= |
| =m+ |
| ∊ℤ ⇒ m=5+6a ⇒ |
| | 6 | | 6 | |
⇒ x=6+7m=6+7(5+6a)=41+42a
x=41+42a=12+13k ⇒
| | −29+13k | | 13−42+13k | | 13(k+1) | |
⇒ a= |
| = |
| = |
| −1∊ℤ ⇒ k+1=42b ⇒ |
| | 42 | | 42 | | 42 | |
⇒ x=12+13k=12+13(42b−1)=546b−1
11 kwi 23:53
Prosty: dziękuje
12 kwi 00:00