matematykaszkolna.pl
stereometria - XX aksjomat mok3: rysunekW podstawie dolnej walca poprowadzono cięciwę AB, a w górnej równoległą do niej cięciwę CD tak , że płaszczyzna wyznaczona przez te cięciwy, przecina oś walca. Punkt P jest punktem przecięcia odcinków AD i BC. Dla |AB|=12, |CD|=16 i promienia podstawy 10 wyznacz odległość punktu P od osi walca. Znalazlam rozwiązanie tutaj http://matma4u.pl/topic/45164-w-podstawach-walca-poprowadzono-ci%C4%99ciwy/ ale kompletnie go nie rozumiem, ma moze ktos inny pomysł? Odległość punkty P od osi walca to odcinek prostopadły do osi walca z punktu P, a nie odcinek łączący środek podstawy walca i punkt P?
5 kwi 20:39
matmajestsuper: pomocy ;x
5 kwi 21:38
matmajestsuper: :c
5 kwi 22:46
matmajestsuper: nikt nie lubi stereometrii?
5 kwi 23:36
aniabb: rysunek
6 8 

=

8−x 6+x 
x=2 jak patrzysz z góry to odległość punktu P od osi walca czyli odcinek prostopadły do osi walca z punktu P, TO odcinek łączący punkt P i środek przekroju walca na wysokości punktu P
5 kwi 23:42
matmajestsuper: jestes cudowna dzięki wielkie
5 kwi 23:52
aniabb: i pomyśleć że narysowałam dokładnie to co napisane było w linku emotka
6 kwi 00:29
matmajestsuper: nie wiem czemu,ale kompletnie zgłupiałam i zamiast faktycznie rozrysowac sobie to z góry, to szukalam zależności na rysunku, który wstawiłam dzięki raz jeszcze
6 kwi 00:58
aniabb: pitagoras w domyśle... od środka do punktów jest 10 a cięciwy są na pół .. i dlatego wyszło 6 i 8 emotka
6 kwi 23:40
6 kwi 23:43