7 ponumerowanych kul w 5 komórkach
Mck: Oblicz na ile sposobów można rozmieścić 7 ponumerowanych kul w 5 komórkach o numerach 1,2,3,4
5
tak aby dokładnie 3 komórki były zajęte.
| | | | | | | | | | | | | |
Wymyśliłem żeby zrobić to | * | + | + | + | + | + 7. |
| | | | | | | |
Ale mógłby mi ktoś konkretnie wyjaśnić dlaczego tak, albo właśnie nie tak?
| | | |
I dlaczego | * 7 * 6 * 5 jest odpowiedzią błędną? |
| | |
5 kwi 20:21
Mck: | | | |
Po tym | chyba w ogóle powinien być jeszcze nawias, aby to się wymnożyło |
| | |
5 kwi 20:29
Mila:
Studia, czy LO?
5 kwi 20:30
Mck: LO, ale jakimś dodatkowym wytłumaczeniem ze studiów nie pogardzę.
5 kwi 20:31
Mila:
I sposób
| |
− wybór 3 komórek w których rozmieszczamy 7 kul w taki sposób, aby żadna nie była |
| |
pusta,
a) 3
7− na tyle sposobów można rozmieścić 7 kul w 3 komórkach
( w tym są sytuacje, że kule są w dwóch komórkach lub wszystkie w jednej)
| | | |
b) | *(27−2) −rozmieszczenie 7 kul w 2 wybranych komórkach (żadna z nich nie jest |
| | |
pusta)
c) Na jeden sposób można umieścić wszystkie kule w jednej wybranej komórce
Liczba szukanych sposobów:
| | | |
= | *[37−3*27+6−3]=10*[37−3*27+3]=10*1806 |
| | |
II sposób
Liczba suriekcji:
f:{x
1,x
2,...,x
7}→{k
1,k
2,k
3}
| | | |
Wzór :∑(j=0 do 3) (−1)j* | *(3−j)7 |
| | |
Po rozpisaniu:
| | | | | | | | | |
(−1)0*( | *37+(−1)1* | *(3−1)7+(−1)2* | *(3−2)7+(−1)3* | *(3−3)7= |
| | | | | |
=3
7−3*2
7+3
10*[3
7−3*2
7+3]
III sposób
Można wykorzystac liczby Stirlinga II rodzaju − podział 7 różnych elementów na 3 niepuste
podzbiory
3!*S
2(7,3) =6*301 =1806
10*1806=18060
Możesz zapoznać się z algorytmem lub skorzystać z tabel lub wolframa
http://www.wolframalpha.com/input/?i=stirlings2+(7,3)
Adres tabeli dołączę.
5 kwi 21:02
5 kwi 21:05
Mck: Wow nie spodziewałem się takiej złożonej odpowiedzi.
Dziękuje bardzo.
6 kwi 00:08
Mila:
6 kwi 00:09