Pole powierzchni i obj graniastosłupa
Czajnolek: Zadanie 1. Pole boczne prostopadłościanu o podstawie kwadratowej jest równe 40 a jego wysokość
4. Oblicz pole podstawy i objętość. Zadanie 2. Oblicz obj prostopadłościanu o podstawie
kwadratowej mając dane ściany bocznej 24 i podstawy 16. Zadanie 3. Oblicz obj
prostopadłościanu o podstawie kwadratowej mając dane długość przekątnej prostopadłościanu 5 i
długość podstawy 2 Zadanie 4. Oblicz obj prostopadłościanu o podstawie kwadratowej majac dane
długość przekątnej prostopadłościanu 7 i jej kąt nachylenia do płaszczyzny podstawy 60 stopni.
Zadanie 5. Prostopadłościan ma wysokość 10 jedna z krawędzi podstawy 8 i przekątnej podstawy
10. Oblicz pole całkowite i obj. prostopadłościanu.
5 kwi 20:10
aniabb:
1. Pp=10•10=100 V=10•10•4=400
2. V=16•6=96
3. h=√25−8 V=2•2•√17=4√17
4.V=3,52/2•3,5√3
5.V=6•8•10=480 Pc=48•2+28•10=96+280=376
6 kwi 00:19
6 kwi 00:31