Udowodnij że n^3 + 17n jest podzielne przez 6 (Indukcja)
Meumann: Doszedłem do wniosków:
Dla n = 1: 1 + 17 = 6l, l ∊ Naturalne
(n+1)3 + 17(n+1)
n3 + 3n2 + 3n + 1 + 17n + 17
n3 + 3n2 + 20n + 6l
W tym momencie nie wiem, co dalej zrobić. Dowód musi być wykonany metodą indukcji.
5 kwi 19:50
Eta:
dla n=1 L=1+17=18 podzielna przez 6
Założ. indukcyjne
dla n=k k3+17k= 6w , w∊N
Teza indukcyjna
dla n= k+1 (k+1)3+17(k+1)= 6 u, u∊N
Dowód indukcyjny:
L= k3+3k2+3k+1+17k+17= k3+17k +3k(k+1)+18
3k(k+1)= 6 s bo k(k+1) −− iloczyn kolejnych liczb naturalnych jest podzielny przez 2
zatem L= 6w+6s+6*3 = 6(w+s+3) = 6u u=w+s+3∊N
zatem twierdzenie jest prawdziwe dla każdego n∊N
5 kwi 20:12
Jack:
1) dla n=1:
1+17 = 18 = 3*6 zatem jest podzielne przez 6.
2) zakladam ze dla k=n jest podzielne
tzn. k3 + 17k = 6l, l∊N
3) dowodze ze dla k+1 rowniez jest podzielne
(k+1)3 + 17(k+1) = k3 + 3k2 + 3k + 1 + 17k + 17 =
= 6l + 3k2 + 3k + 18 = 6l + 3k(k+1) + 6*3
k(k+1) to iloczyn dwoch kolejnych liczb naturalnych zatem na pewno jest podzielny przez 2
Zatem wyrazenie 3k(k+1) jest podzielne przez 6.
Zatem cale wyrazenie 6l + 3k(k+1) + 6*3 jest podzielne przez 6.
C.k.d
Jakos tak by musialo to wygladac.
5 kwi 20:14
Eta:
5 kwi 20:15
Meumann: Dziękuję
5 kwi 20:19
Eta:
5 kwi 20:20