ostrosłup ścięty
szymczyk: Niech ABCD i A
1B
1C
1D
1 będą podstawami prawidłowego ostrosłupa ściętego ABCDA
1B
1C
1D
1
(podstawy są kwadratami i są równolegle rys.poniżej ). Przez przekątną AC
1 bryły przechodzi
płaszczyzna k równoległa do przekątnej BD podstawy ABCD. Oblicz stosunek objętości brył
orzymanych w wyniku podziału płaszczyzną k, jeśli AC = 6 i A
1C
1 = 2.
https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Frustums_of_4-gon_pyramids#/media/File:Usech_kvadrat_piramid.png
Czy to jest możliwe ja nawet nie mogę sobie wyobrazić jak by ta płaszczyzna była ułozona
5 kwi 19:29
szymczyk: Czy ktoś może mi wyjaśnić chociaż na rysunku jak to ma wyglądac
5 kwi 21:51
szymczyk: nikt nie umie
5 kwi 22:20
iteRacj@:

|DF|=|EB| po narysowaniu w Geogebrze widać że to deltoid (tutaj niestety nie widać)
5 kwi 22:23
szymczyk: A mozesz dac link do gegogebry?
5 kwi 22:28
5 kwi 22:34
szymczyk: Dziekuje a nie mozesz zamieścić gdzieś pliku, bo na tym rysunku tez jest dla mnie nie jasne
5 kwi 22:39
iteRacj@: próbuję wysłać i zgłasza mi błąd
5 kwi 22:41
5 kwi 22:44
5 kwi 22:45
5 kwi 23:00
szymczyk: w końcu jakoś to widzę

Wiem jaki jest wzór na objetość ostrosłupa ściętego, ale jak sobie poradzić teraz z tymi
objetosciami?
5 kwi 23:07
5 kwi 23:26
iteRacj@:
@Milu podziękowania należą się twórcom Geogebry. Stworzyli świetne, dostępne dla każdego
narzędzie, dzięki któremu o wiele łatwiej i szybciej można się uczyć.
Kto jeszcze nie ma Geogebry, niech od razu zacznie korzystać.
6 kwi 08:15
szymczyk: Dzieki a jak go rozwiązać?
6 kwi 08:21