Wyznacz miejsca zerowe funkcji
signumy: Funkcja f jest opisana za pomocą wzoru. Wyznacz miejsca zerowe tej funkcji (o ile istnieją).
Pamiętaj o określeniu dziedziny funkcji.
f(x) = −x2 +4 / √ |x−1|−1
5 kwi 19:27
Jerzy:
4 − x2 = 0 i |x − 1| − 1 > 0
5 kwi 19:35
signumy: I co dalej robi się z tą dziedziną?
5 kwi 19:35
Eta:
D: |x−1|−1>0 ⇒ x−1>1 lub x−1< −1 ⇒ x>2 lub x<0
D=(−∞,0)U(2,∞)
4−x2=0 ⇒ x=2∉D lub x= −2∊D
Miejscem zerowym jest x= −2
========
5 kwi 19:41
Jerzy:
|x − 1| > 1 ⇔ x − 1 > 1 lub x − 1 < − 1
5 kwi 19:42