funkcja liniowa z parametrem
Qba: Dla jakich wartosci m proste o rownaniach y=2mx+1 i y=mx+m przetną się w punkcue (x,y), którego
obie współrzędne będą tego samego znaku?
Pomoże ktoś zacząć?
5 kwi 18:53
uki: wyznacz x i y z układu a potem x*y>0
5 kwi 18:57
Qba: okej wyznaczylem, a jak teraz znalezc punkt?
5 kwi 19:02
Qba: dotarłem do czegos takiego:
yx+y−x−1>0 (z tego warunku x*y>0)
nie mam pomysłu co teraz, pomoże ktoś?
5 kwi 19:20
Eta:

y=2mx+1 i y=mx+m
to:
| | m−1 | |
2mx+1=mx+m ⇒ mx=m−1 ⇒ x= |
| , m≠0 |
| | m | |
==========
==========
| | m−1 | |
x*y>0 ⇒ |
| *(2m−1)>0 /*m2 |
| | m | |
m(m−1)(2m−1)>0
m∊(0,1/2)U(1,
∞)
==============
5 kwi 19:34
Eta:
I co Qba? .... przepisałeś gotowca? i masz to w......................................
5 kwi 20:14
Qba: Nie Eta, przepraszam ale musialem gdzies wyjsc, dziekuje za pomoc
5 kwi 20:39
Eta:
5 kwi 20:40