Planimetria Trojkat wpisany w okrąg
Pawel:

Podstawa trójkąta rownoramiennego ma dlugosc 4.Środek okręgu opisanego na tym trojakcie dzieli
jedna z wysokosci na odcinki, ktorych stostunek dlugosci wynosi 3:5. Oblicz dlugosc ramienia
trójkąta.
Mam problem z tym zadaniem. Moje obliczenia to:
ramię=y
H dzieli w stosunku 5x i 3 x oraz L= kąt przy podstawie R=5x
y
2=64x
2+4
y=
√64x2+4
| 8x | |
Teraz z twierdzenia sinusów |
| =2R |
| sinL | |
| 1 | |
Z tego wychodzi x= |
| lub x=U−{1}{3} |
| 3 | |
Co robie zle wiem ze jest inna droga rozwiazania latwejsza znacznie ale tą powinno wyjsc tez
dobrze. Sorry ze tak malo rozpisalem ale ciezko na tym forum sie pisze te znaki bardzo.
5 kwi 18:39
Pawel: w opowiedziach jest x=1/2
i ramie 2pierwiastki z 5
5 kwi 18:42
annabb: 8x to nie bok tego trójkąta więc nie można tak sinusow
5 kwi 18:45
Pawel: aha okej juz rozumiem dzieki wielkie
5 kwi 19:02