Stereometria - ostrosłupy
Jokerkaa: Oblicz pole i objętość ostrosłupa czworokątnego, w którym podstawa jest prostokątem
o dłuższej krawędzi długości 6 cm i kącie między przekątnymi 120 stopni oraz kącie nachylenia
krawędzi wszystkich ścian bocznych do płaszczyzny podstawy o mierze 60 stopni.
Proosze o pomoc w rozwiązaniu i o rysunek.
robie to zadanie ale ciągle mi nie to co ma wychodzi i nie wiem co jest nie tak...
5 kwi 18:36
annabb: Napisz jak robisz... znajdziemy i poprawimy co jest nie tak
5 kwi 18:39
Jokerkaa: dobra to juz sie rozpisuje
5 kwi 18:41
Jokerkaa:

licze krótszy bok podstawy:
ac = 4
√3
a teraz z pitagorasa x wyliczam
6
2 + x
2 = (4
√3)
2
x = 2
√3
i Pole podstawy to
2
√3 * 6 = 12
√3
5 kwi 19:00
annabb: To jest ok
5 kwi 21:46
aniabb:

h=a
√3/2=6
V=12
√3•6/3=24
√3
h
b=3
√5 (pitagoras)
P
b=3
√15
P
c=12
√3+12
√15
5 kwi 23:27