ford:
Obliczmy ile jest liczb naturalnych sześciocyfrowych:
można to zrobić np. tak:
9*10*10*10*10*10 = 900000
pierwsza cyfra na 9 sposobów, druga na 10 (dochodzi zero) trzecia na 10, itd.
albo tak:
999999 − 99999 = 900000
od liczby początkowych 999999 liczb naturalnych dodatnich odejmuję (niechciane) 1, 2, 3, 4 lub
5−ciocyfrowe 99999 początkowych l.naturalnych dodatnich
Obliczam ile jest liczb o iloczynie cyfr = 49.
ponieważ 49 = 7*7*1*1*1*1, to w liczbie muszą być dwie siódemki oraz cztery jedynki
| | | |
dla siódemek wybieram 2 miejsca (z 6) więc | |
| | |
| | | |
jedynki wstawiam w 4 miejsca (z 4 pozostałych) więc | |
| | |
od wszystkich 900000 liczb odejmuję przypadki iloczynu = 49, więc
900000 − 15 =
899985