Prawdopodobienstwo warunkowe
Help: Doświadczenie losowe polega na tym że losujemy jednocześnie dwie liczby
Ze zbioru {1 2 3 4 5 6 7 } oblicz prawdopodobieństwo warunkowe
że wśród wygórowanych liczb jest 6 pod warunkiem że suma
Wylosowanych liczb jest parzysta
5 kwi 18:02
PW: Wygórowane nie są aż tak bardzo, raptem do 7.
5 kwi 18:04
ford:
Oznaczmy n∊{1, 3, 5, 7} − nieparzyste, p∊{2, 4, 6} − parzyste
Aby suma 2 wylosowanych była parzysta, to muszą być (n,n) czyli dwie nieparzyste
albo (p,p) czyli dwie parzyste
dwie nieparzyste można wybrać na 4*3 = 12 sposobów
dwie parzyste na 3*2 = 6 sposobów
razem na 12+6 = 18 sposobów
zatem Ω = 18
Zdarzenia sprzyjające: (2,6), (4,6), (6,2), (6,4).
Zatem A = 4
5 kwi 18:05
Help: Dziękuję bardzo
5 kwi 18:06
ford:
wygórowanych liczb, tego jeszcze nie widziałem
5 kwi 18:06
Help: A dlaczego w tym przypadku kolejność ma znaczenie jeżeli losujemy jednocześnie?
5 kwi 18:09
PW: Dlaczego twierdzisz, że Ω liczy tylko 18 elementów?
5 kwi 18:12
ford:
takie uproszczenie przyjąłem bo to zadanie z prawdopodobieństwa a nie kombinatoryki,
ale faktycznie nie ma znaczenia
Rozwiązanie uwzględniające brak znaczenia kolejności:
mamy 4 nieparzyste oraz 3 parzyste
| | | |
aby suma była parzysta, to musimy wybrać 2 z 4 (nieparzystych) zatem kombinacja | |
| | |
| | | |
albo 2 z 3 (parzystych) więc kombinacja | |
| | |
Zdarzenie sprzyjające: ma być szóstka, więc do pary muszę wybrać parzystą (p)
Zbiór parzystych dzielę na dwa podzbiory: {6} (szóstka) oraz {2,4} (nie−szóstki)
muszę wybrać 1 z 1 (szóstkę) oraz 1 z 2 (nieszóstki)
5 kwi 18:15
ford:
Dlatego Ω = 18 (ew. Ω=9) bo
wiemy (na 100%) że wynikiem doświadczenia losowego jest para takich liczb, że ich suma jest
parzysta!
Znacznie to upraszcza rozważania bo nie trzeba bawić się już z tym P(A|B)
5 kwi 18:17
PW: Stanowczo nie. Liczność Ω ustalasz na podstawie sprzyjających zdarzeń, a nie tego co może
rzeczywiście sie zdarzyć.
Nie wolno wygłaszać takich herezji:
takie uproszczenie przyjąłem bo to zadanie z prawdopodobieństwa a nie kombinatoryki
5 kwi 18:21
ford:
odnośnie
uproszczenia pisałem do autora zadania w odpowiedzi na jego pytanie dlaczego
kolejność ma znaczenie
No dobra, to sobie nazwę ten zbiór nie jako Ω, ale np. jako S.
wówczas S=18 (ew. S=9)
Zbiór S zdefiniuję jako "zbiór wszystkich możliwych zdarzeń spełniających podany warunek".
| | A | |
i zastosuję potem wzór P = |
| , otrzymam poprawny wynik |
| | S | |
5 kwi 18:25