PW: Rozważmy ciągi 8−elementowe złożone z cyfr 0, 1, 2, 3, w których każda z cyfr występuje
dwukrotnie Zgodnie ze wzorem na permutacje z powtórzerniami zbiór A tych ciągów ma
| | 8! | |
|A|= |
| =3.4.5.6.7 |
| | 2!2!2!2! | |
elementów.
Zbiór B niech będzie pozbiorem A złożonym z tych ciągów, których pierwszym elementem jest 0.
|A|−|B|=3
.4
.5
.6
.7−3
.5
.6
.7=3
.5
.6
.7(4−1)=9
.210=1890.
Liczba |A|−|B| jest szukaną liczbą − tyle jest ośmiocyfrowych ciągów, w których 0, 1, 2, 3
występują po dwa razy (i 0 nie jest pierwszym elementem, co oznaczałoby, że ciąg nie jest
odpowiednikiem liczby ośmiocyfrowej).