dwumiany
Krystek: Suma wspolczynnikow dwumianowych rozwiniecia wyrazenia (ax+x−14)n
stojacych na miejscach nieparzystych jest rowna 512.znajdz skladnik tego rozwiniecia
niezawierajacy x
wyszło mi ze n=10 i nwm co dalej?o co z tym chodzi :znajdz skladnik tego rozwiniecia
niezawierajacy x ?
5 kwi 12:01
Pytający:
(k+1)−szy składnik (0≤k≤n) ma postać:
Szukasz takiego k, żeby po uproszczeniu otrzymać (coś)*x
0.
x
(n−k)+(−k/4)=x
0 ⇔ k=4n/5=8 (bo faktycznie wychodzi n=10).
Zatem dziewiąty spośród 11 składników "nie zawiera x".
5 kwi 12:21
fox:
Suma współczynników wielomianu W(x) jest równa W(1)
5 kwi 15:01