Długości krawędzi podstawy prostopadłościanu są równe 3cm,4cm. Krawędź boczna ma
RiviT: Długości krawędzi podstawy prostopadłościanu są równe 3cm,4cm. Krawędź boczna ma długość 2cm.
Oblicz pole przekroju tego graniastosłupa płaszczyzną zawierającą przekątną podstawy i
nachyloną do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni
5 kwi 09:19
aniabb: 5•2,4=12
5 kwi 09:34
Blee:

α = 60
o
1) obliczamy 'x' (wysokość trójkąta będącego połową podstawy)
P
p = 3*4 = 12
| Pp | | a*x | | 12 | |
| = 6 = Pp Δ = |
| −> a*x = 12 −> x = |
| = 2.4 |
| 2 | | 2 | | 5 | |
2) wyliczamy wysokość przekroju:
| | x | | 1 | | 2.4 | |
cos60o = |
| −> |
| = |
| −> h = 4.8 |
| | h | | 2 | | h | |
3) (WAŻNE) sprawdzamy czy przekrój wygląda na pewno tak jak na rysunku (czy przekrojem
przypadkiem nie będzie trapez.
W tym celu sprawdzamy, czy c<2
| | c | | √3 | | c | |
cos60o = |
| → |
| = |
| −> c = 2.4*√3 > 2 |
| | h | | 2 | | 4.8 | |
Wniosek ... to rozwiązanie jest błędne ... trzeba zacząć od początku, tym razem wiedząc, że
przekrojem będzie trapez
5 kwi 09:41
Blee:
Aniu −−− Ty policzyłaś połowę pola podstawy
5 kwi 09:42
aniabb: nie sprawdziłam czy nie za niski

policzyłam 5•4,8/2 czyli pole trójkąta
5 kwi 09:49
aniabb: no to skoro trapez to
a=5
b=25
√3/18
h=4
√3/3
no i pole =(a+b)•h/2
5 kwi 09:54
RiviT: A jak sprawdzić czy za niski czy za wysoki
5 kwi 10:23
Blee:
Napisałem przecież −−− punkt (3) się kłania ... nawet napisałem WAŻNE
5 kwi 10:29
RiviT: A jak policzyć długość krótszej podstawy? aniabb napisała wymiary ale nie wiem jak to obliczyć
5 kwi 10:54
aniabb: z proporcji
5 kwi 11:11
aniabb:

i znów było nie w tę stronę ...za dużo próbuję w pamięci
5 kwi 11:20
aniabb: b=5−25√3/18
5 kwi 11:52