Rozwiąż
ana: (3x−1)(4x+5)=(4x+5)(2x−1)
8 lut 18:29
maniek: 12x2+15x−4x−5=8x2−4x+10x−5
4x2+5x=0
x(4x+5)=0
x=0 lub x= −5/4
8 lut 18:37
Geding: (3x−1)(4x+5)=(4x+5)(2x−1) | /(4x+5)
3x−1=2x−1 | −2x
x−1 = −1 | +1
x=0
8 lut 18:38
Madzia: wystarczy przeniesc na jedna strone i wyaczyc przed nawias i juz masz prawie rozwiazanie.
8 lut 18:38
Madzia: geding nie dziel przez 4x+5 bo gubisz rozwiazanie
8 lut 18:39
pomocy pilne na jutro: który przykład jest równaniem oznaczonym które nieoznaczony a który sprzeczny
a 6y−2x=9
3y=x−6
b. 2y=x
x− 0.5 = 0
c. 2y+x = 3
y−1.5 =0.5x
8 lut 18:41
ana: możecie mi to rozwiązać, ponieważ przy przenoszeniu wychodzą mi inne wyniki:( i nie wiem który
jest dobry
8 lut 18:45
zosia: maniek zrobił dobrze,możesz też obliczyć to jako równanie kwadratowe:
4x2+5x=0
Δ=25⇒
√Δ=5
8 lut 18:59
zosia: *4x2+5x=0
8 lut 18:59
pomocy pilne na jutro: który przykład jest równaniem oznaczonym które nieoznaczony a który sprzeczny
a 6y−2x=9
3y=x−6
b. 2y=x
x− 0.5 = 0
c. 2y+x = 3
y−1.5 =0.5x
maniek jak to ci wyszła ta odp mozesz przeslac rozwiazanie
8 lut 19:03
maniek: Grding, absolutnie nie możesz skrócić, przez (4x+5). Co ty robisz
8 lut 19:05