matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
dwumian newtona z niewiadomą
Marcin:
Witam jak rozwiązywać dwumiany newtona z niewiadomą posiadam dwumian (k+3 po 2) i powinno wyjść 1/2(k+2)(k+3). Skąd się bierze wynik ?
4 kwi 23:41
aniabb:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1014.html
4 kwi 23:43
jc:
n
2
n(n−1)
=
2!
Podstawiasz n=k+3.
k+3
2
(k+3)(k+2)
=
2
4 kwi 23:45