Prawdopodobieństwo
Bartek: Dzielimy losowo 16 identycznych ciastek między 4 osoby (zakładamy że wszystkie różne podziały
są jednakowo prawdopodobne).
Oblicz prawdopodobieństwo że:
A − każda osoba dostanie 4 ciastka
B − każda osoba dostanie przynajmniej 3 ciastka
C − któraś osoba nie dostanie żadnego ciastka.
| | | | | |
Więc tak, jako że ciastka są nierozróżnialne a osoby tak to Ω = | = | = 969 |
| | | |
A − każda osoba dostanie 4 ciastka. Wydaje mi się, że najpierw każdemu dajemy po 4 ciastka, nie
są rozróżnialne więc nie liczymy kto które dostał.
Pozostaje ciastek 0 których tak to nie możemy rozdać, więc moc A = 1? Wtedy P(A) = 1/969 ?
B − każda dostanie przynajmniej 3 ciastka. Tak więc każdemu rozdaje po 3 ciastka, zostają 4
ciastka do rozdania 4 osobom.
| | | | | |
Rozdać te ciastka mogę na jeden sposób czyli | = | Wtedy P(B) = 35/969 ? |
| | | |
C − któraś nie dostanie ciastka. Wtedy uznaje że rozdaje ciastka dla 3 osób, a nie dla 4, tak?
| | | | | |
Wtedy moc C = | = | = 153, wtedy P(C) = 153/969 |
| | | |
Czy dobrze to rozmyśliłem?
Pozdrawiam
4 kwi 22:33
Mila:
Dobrze.
x
1+x
2+x
3+x
4=16 i 0≤x
i≤16
1)
Liczba rozwiązań w zbiorze liczb całkowitych nieujemnych:
| | | | | | 1 | |
|Ω|= | = | = |
| *19*18*17=19*3*17=969 |
| | | | 6 | |
a)
x
1+x
2+x
3+x
4=16−4*4
Liczba rozwiązań − 1
b)
x
1+x
2+x
3+x
4=16−4*3
x
1+x
2+x
3+x
4=4
C)
To zrobiłabym tak, zakładam, że tylko jedna nie dostaje.
Jedna osoba nie dostaje ,każda z pozostałych 3 osób dostaje przynajmniej jedno
x
1+x
2+x
3=16−3*1
Przemyśl.
5 kwi 00:01
Pytający:
C − któraś osoba nie dostanie żadnego ciastka
C' − każda osoba dostanie przynajmniej 1 ciastko
| | | | | |
|C|=|Ω|−|C'|=969− | =969− | =969−455=514 |
| | | |
5 kwi 08:18
Bartek: Dziękuje Mila za pomoc
5 kwi 09:16
Bartek: Co do podpunktu C)
| | | | | |
To na pewno będzie | * | ? Ciastka są nierozróżnialne to nie będzie że na jeden |
| | | |
sposób je rozdzielamy?
| | | |
Czyli 1 * | nie będzie poprawną odpowiedzią? |
| | |
Poproszę o wytłumaczenie
5 kwi 10:13
PW: Trzeba zdecydować, która z 4 osób nie dostanie ciastek (a można to zrobić na 4 sposoby − kto
| | | |
lubi takie bardzo formalne zapisy, powie że na | sposoby). |
| | |
5 kwi 10:18
Bartek: Dziękuje
5 kwi 10:54
Bartek: Jeszcze mam pytanie ale o inne zadanie, polecenie:
Do windy zatrzymującej się na 4 piętrach wsiada 20 osób (na poziomie zerowym, każda losowo
wybiera piętro na którym wysiądzie)
A − na pierwszym piętrze nikt nie wysiądzie
B − Wszyscy wysiądą na tym samym piętrze
C − Na każdym piętrze wysiądzie dokładnie 5 osób.
Ω = 4
20
A − tutaj uznaje że tak to pięter jest 3? Zamiast pierwszego piętra mogłoby być dowolnie
drugie/trzecie/czwarte?
Wtedy A = 3
20? P(A) = 3
20 / 4
20 ?
B − Tutaj mam dylemat. Czy uznać że jest tylko jedno piętro? Czyli 1
20? Czy jedno z czterech
czyli 4 * 1
20?
| | | |
Czy w sposób że jedno z czterech jako | ? |
| | |
C − Mamy cztery piętra więc na pierwszym wysiada 5 osób z 20, na drugim 5 z 15 itd czyli:
5 kwi 11:05
5 kwi 11:12
aniabb: A) ale wyraźnie napisano na [p[pierwszym] nikt
B) dowolne
5 kwi 11:12
Bartek: Pytający − wieczorkiem przeanalizuje to co napisałeś, dziękuje za włącznie się do wątku.
Co do zadania II i podpunktu A)
aniabb napisała że wyraźnie napisano iż na pierwszym piętrze nikt, więc w liczeniu jaka jest
różnica że np na drugim nikt nie wysiądzie?
Jak policzyć tak to ten podpunkt?
5 kwi 11:17
aniabb: tak jak policzyłeś ... masz pozostałe trzy do wyboru
5 kwi 11:24
aniabb: jak napiszą ze na drugim to tak samo.. będą trzy do wyboru
5 kwi 11:30