Twierdzenia cosinusow
Gość : W trójkącie boki mają długość a, b, c, natomiast miary kątów są odpowiednio równe alfa, beta,
gamma. Wykaż, że jeśli a×cosbeta=b×cosalfa, to trójkąt ten jest równoramienny.
4 kwi 22:22
aniabb:

a•cosβ = b•cosα
x=y
skoro
x=y
h=h
to a=b (z piagorasa)
4 kwi 22:40
Eta:

Z tw. cosinusów
| | c2+a2−b2 | | b2+c2−a2 | |
cosβ= |
| i cosα= |
| |
| | 2ac | | 2bc | |
| | c2+a2−b2 | | b2+c2−a2 | |
to a*cosβ= b*cosα ⇒ |
| = |
| ⇒ ... 2a2=2b2 ⇒ a=b |
| | 2c | | 2c | |
więc trójkąt jest równoramienny
4 kwi 22:44